Praktijkkennis voor voedsel en groen

Meer biodiversiteit is goed, totdat blijkt dat sommige insecten ook ziektes kunnen overbrengen op mensen en gewassen. Hoe zorg je ervoor dat in de praktijk wél meer biodiversiteit komt, maar de negatieve kanten beperkt blijven?

Dat en andere praktijk vraagstukken zijn de nieuwe thema’s in het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen dat Regieorgaan SIA samen met de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) financiert. Dit onderzoeksprogramma heeft 2 doelstellingen: de kennisinfrastructuur in het groene domein verder ontwikkelen en het bevorderen van de bijdrage van hogescholen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in het groene domein.

Er wordt gewerkt volgens de principes van het zogenaamde ‘opgavegericht innoveren’. Er wordt per opgave gestimuleerd dat er slechts één aanvraag wordt ingediend, maar dan wel door een consortium van meerdere hogescholen, ondernemers, publieke organisaties en/of andere kennisinstellingen. Geen concurrentie, maar juist samenwerking om een stap verder te komen.

De zes thema’s die nu openstaan zijn:

  1. Opschaling True Price
  2. Handelingsperspectief natuurinclusief gedrag van bedrijven
  3. Weerbaar telen
  4. Het voorkomen of verminderen van de verspreiding van zoönotische pathogenen door vectoren bij de implementatie van groene en blauwe klimaatadaptatiemaatregelen
  5. Ketenafspraken op duurzaamheidsinitiatieven in de landbouw
  6. Beweiding

Meer informatie