Winnaars van de Impactprijs Groen Onderwijs 2019 zijn bekend

maandag, 17 februari, 2020

Op 13 februari zijn de winaars van de Impactpriis Groen Onderwijs 2019 bekend gemaakt. De jury, bestaande uit Martin Scholten (WUR), Egbert Roozen (VHG) en Jorrit Kiewik (directeur van het Slow Food Youth Network Global), hebben in elke categorie één winnaar gekozen. Voor elk winnend team was een prijs beschikbaar van 2500 euro. Dit zijn de winnende projecten:

Vmbo: Nordwin College Buitenpost met ‘Tuinen verbinden’
Voor de biodiversiteit moeten er meer tuinen komen en minder bestrating. Met het project Tuinen verbinden zijn diverse initiatieven ontplooid, waar tuinaanleg wordt verbonden met het Friese Landschap. De vmbo-leerlingen van Nordwin College Buitenpost voerden diverse projectonderdelen uit en droegen hiermee bij aan de bewustwording van het dorp.

Mbo: Clucius College Alkmaar met ‘Nieuwkomers in de keuken’
De studenten van Clusius College Alkmaar wilden bedachten een introductieprogramma voor asielzoekers. Door middel van de Hollandse keuken en allerlei activiteiten in en om de school leerden zij elkaar beter kennen.

Hbo: Hogeschool Van Hall Larenstein met ‘Koeien en Kruiden’
Kruidenrijk grasland trekt meer insecten aan en is dus heel goed voor de stand van de weidevogels. In een meerjarig multidisciplinair project keken de studenten van Van Hall Larenstein naar wat dit betekent voor de veehouders in Noord Nederland.

Universiteit: TU Eindhoven & HAS Hogeschool met ‘Foodroots’
Studenten van de TU Eindhoven, HAS Hogeschool en Radboud University bedachten een onafhankelijk meetinstrument voor een heldere milieuscore, waar alle stappen van de keten in zijn verwerkt. Hierdoor kunnen consumenten een duurzamere keuze maken. Ze maakten hierbij gebruik van blockchain technologie.