Webinar update visietraject biotechnologie

Op donderdag 26 september van 14.15 – 15.45 uur organiseren EZ, IenW, LVVN, OCW en VWS een informerende webinar over de gezette stappen en de nog te zetten stappen in het integrale visietraject biotechnologie. Deze online bijeenkomst is voor iedereen die geïnteresseerd is in het proces van het visietraject. Ook zal er een toelichting op het rapport van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT): ‘Stippen op de Horizon – Toekomstbeeld biotechnologie 2030-2050’ worden gegeven door Rudy van Belkom, directeur van STT.

De bijeenkomst kan gevolgd worden via Zoom, waarbij er gelegenheid is tot het stellen van vragen in de chat. Mocht u bij voorbaat vragen hebben die u graag beantwoord wilt zien tijdens de bijeenkomst dan kan u deze stellen in het registratieformulier.

Programma webinar biotechnologie

  • Rapport STT – ‘Stippen op de Horizon – Toekomstbeeld biotechnologie’
    • Rudy van Belkom geeft  een toelichting op het rapport, dat ingaat op de mogelijke impact van biotechnologie op de economie, de volksgezondheid en maatschappelijke transities bij drie verschillende scenario’s. Daarnaast zal er ruimte zijn voor de eerste reflecties op het rapport.
  • Terugblik
    • Er zal worden teruggekeken op de aanleiding voor een Rijksbrede visie en op de stappen die er  tot nu toe zijn gezet richting het opstellen van deze visie;
  • Vooruitkijken
    • Er zal een toelichting worden gegeven op de stappen die de komende maanden worden gezet om van de toekomstbeelden te komen tot een rijksbrede visie biotechnologie.

Toelichting Visietraject biotechnologie

Naar aanleiding van de Trendanalyse Biotechnologie 2023, waarin is opgeroepen om tot een integrale langetermijnvisie op biotechnologie te komen, zijn vijf departementen (EZ, IenW, LVVN, OCW en VWS) gestart met het toewerken naar een Rijksbrede visie biotechnologie.

De eerste stappen in deze richting zijn inmiddels gezet wat heeft geresulteerd in een rapport van  Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en de Argumentenfabriek –  ‘Stippen op de Horizon – Toekomstbeeld biotechnologie 2030-2050’. Door middel van deelanalyses op bestaande documenten, workshops en rondetafelgesprekken zijn drie verschillende toekomstscenario’s opgesteld. Deze scenario’s schetsen de mogelijke impact van biotechnologie op de economie, de volksgezondheid en maatschappelijke transities. Hierbij was het doel om inzicht te geven in de mogelijke consequenties van de verschillende scenario’s, niet om ook daadwerkelijk de gewenste visie te schetsen. Het rapport moet informatie en inspiratie geven om de mogelijke stip aan de horizon te bepalen en welke beleidskeuzes hieraan ten grondslag liggen.