Twee Nederlandse startups winnen challenge in Mexico

De Nederlandse Ambassade in Mexico organiseerde in samenwerking met GreenTech Americas, het Netherlands Business Support Office Querétaro en KLM een startup challenge. De 2 winnaars, Blue Radix en PATS Indoor Drone Solutions, werden geselecteerd uit een indrukwekkende groep inzendingen. Het doel van de challenge is om start-ups en scale-ups de kans te geven hun innovatieve en duurzame oplossingen te presenteren aan de Latijns-Amerikaanse tuinbouwmarkt tijdens GreenTech Americas van 27 tot 29 april 2022 in Queretaro, Mexico.

Startup challenge

Bij GreenTech draait alles om innovatie en kennisuitwisseling. Om de sector een extra impuls te geven en de telers en veredelaars te helpen met innovatieve oplossingen is de Start-up Challenge GreenTech Americas 2022 gelanceerd. Deze uitdaging geeft jonge en innovatieve bedrijven uit Nederland een directe toegang tot de Latijns-Amerikaanse tuinbouwmarkt. Alle inzendingen zijn door een jury beoordeeld op de mate van innovatie, de mate van duurzaamheid, de geschiktheid voor de Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse markt en de algemene presentatie.

De winnaars

PATS Indoor Drone Solutions en Blue Radix behaalden de hoogste overall score. PATS Indoor Drone Solutions ontwikkelt de volgende generatie insectenbestrijdingsoplossingen voor de tuinbouw. De missie is om telers te helpen plaagproblemen op een meer duurzame en gecontroleerde manier te beheersen. PATS Indoor Drone Solutions doet dit met behulp van vleermuisachtige micro-drones en slimme zichtoplossingen. Op deze manier kunnen telers plagen in een vroeg stadium bestrijden, wat resulteert in minder gewasschade, minder gebruik van insecticiden en besparing op arbeid.

Blue Radix tilt de klant naar een hoger niveau en biedt oplossingen die de menselijke capaciteit te boven gaan. Algoritmes begrijpen de strategie van de teler en voeren acties volledig autonoom uit. Alleen dan kan de teler de span of control vergroten en het bedrijf minder afhankelijk maken van de beschikbaarheid van menselijke expertise.

Deze beide startups hebben ook deelgenomen aan de Topsector T&U Innovation Prize, onderdeel van het IMPACT2025-programma van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Prijzen

Beide winnaars hebben een vliegticket naar Mexico en een stand op de show gewonnen. Ook kunnen ze hun innovatie of bedrijfsidee pitchen op een timeslot op de GreenTech Stage tijdens een van de drie beursdagen.

Editie 2023

De volgende editie van Greentech Americas vindt plaats in maart 2023, wederom in Queretaro, Mexico. Ook deze keer wordt er weer een Start-up (en Scale-up) Challenge georganiseerd. Bekijk de brochure of kijk op Start up | GreenTech Americas.