Studenten Yuverta maken kennis met onderzoek WUR Bloembollen

Dit najaar hebben de MBO studenten van het Yuverta college in Aalsmeer niet alleen les gekregen over bloembollen maar hebben ze deze ook zelf geplant op hun eigen proefveld bij school. Zij gaan namelijk zelf onderzoek doen met tulpen op het veld maar ook onder kunstlicht. Dit onderzoek maakt deel uit van de samenwerking tussen Wageningen University en Research (BU Glastuinbouw & Bloembollen) en het Yuverta college. Beiden zijn aan elkaar verbonden via Bollenacademie, partner van het onderzoeksproject PPS Fundamentele Systeemsprong.

Er staan verschillende experimenten gepland bij Yuverta in Aalsmeer dat verloopt via het Yuverta Practoraat Circulaire Agribusiness. Er is een proefveld aangelegd waar dit najaar zo’n 16.000 bollen zijn geplant. De studenten gaan hier aan de slag met verschillende behandelingen, denk aan gebruik druppelirrigatie en verschillende type van bemesting.

Bij WUR Glastuinbouw en Bloembollen in Bleiswijk wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de éénrichtingsteelt (teelt uit weefselkweek zonder gebruik te maken van eigen plantgoed) waarbij tulpenbollen worden geteeld in de kas onder LED licht. Maar er is nog weinig kennis is van het telen van tulpenbollen in de kas, denk bijvoorbeeld aan het type substraat dat kan worden gebruikt. De studenten van Yuverta zullen daarom ook verschillende type substraten gaan testen om te kijken of de bollen hier ook goed op kunnen groeien.

Onderzoek doen is belangrijk voor de toekomst van de bloembollensector, maar het communiceren van de kennis is net zo belangrijk. Deze kennis is niet alleen voor de telers van bloembollen of hun adviseurs maar ook voor studenten die op latere leeftijd in het bedrijfsleven ook met deze nieuwe kennis en technieken te maken krijgen. In deze samenwerking tussen WUR en Yuverta snijdt het mes aan 2 kanten. Terwijl ze leren over wat onderzoek doen inhoudt, krijgen de studenten tegelijkertijd alvast een kijkje in de toekomst van de bollensector.

De uitvoering van het project PPS Fundamentele systeemsprong ligt bij een consortium van dertien partners, te weten KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Hobaho, Kapiteyn, Prins, Iribov, stichting Dunamo, Agrifirm-GMN, BQ Support, Greenport Duin & Bollenstreek, Bollenacademie en Rabobank Nederland. De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is medefinancier. Kijk voor een korte toelichting over deze PPS op www.vitaleteelt.nl bij lopende projecten.