Studenten InHolland werken met bedrijfsleven aan digitale vaardigheden voor verbetering van paprikateelt
De paprikateelt kampt sinds een aantal jaren met onverwachte vermindering van de wortelkwaliteit, waardoor planten tijdens het groeiseizoen soms zelfs massaal wortelsterfte krijgen en slap gaan hangen. In het vorige teeltseizoen hebben enkele telers de teelt voortijdig moeten beëindigen, anderen konden met extra teeltmaatregelen de teelt voorzichtig voortzetten. Dit leidt tot veel onzekerheid en opbrengstderving bij paprikatelers. Het vroegtijdig signaleren van wortelproblemen kan telers helpen om hun teeltstrategie sneller aan te passen en wortelschade te beperken, wat leidt tot sneller herstel en minder productieverlies.
In het project ‘Vivent Biosensoren paprika planten’ hebben tweedejaarsstudenten Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland een half jaar lang onderzoek gedaan naar het vroegtijdig signaleren van wortelproblemen in paprikaplanten geteeld op steenwol of kokos met behulp van hightech sensoren.
Uit de resultaten blijkt dat, hoewel initieel paprikaplanten het beter lijken te doen op steenwol, iets later in het seizoen planten geteeld op een kokos substraat minder stress ervaren. Vooral in plantactiviteit en waterbalans zijn de grootste significante verschillen te zien. De metingen lieten ook zien dat de plantbelasting op kokos substraat vanaf half april hoger lag dan op steenwol. De metingen uit de biosensoren geven aan dat de paprika planten geteeld op kokos het water beter leken op te nemen, vermoedelijk doordat zij een beter wortelgestel hadden. Opvallend was dat, ondanks de significant lagere plantactiviteit en water levels van de paprika planten geteeld op de steenwol substraten, dit niet de opname van calcium en kalium heeft gehinderd. Lees hier het hele eindverslag.
Dit project is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Groeifonds Katapult.
Deel dit artikel: