Olga Scholten start als Wetenschappelijk Directeur TKI T&U
Deze maand is dr. ir. Olga Scholten begonnen als Wetenschappelijk Directeur van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Zij volgt hiermee José Vogelezang op, die met pensioen gaat. Olga is bekend met het TKI en is sinds de oprichting secretaris voor het sleuteltechnologieprogramma Biotechnologie & Veredeling, dat is ontstaan vanuit het onderzoeksprogramma ‘Better Plants for new Demands’.
Na haar studie Plantenveredeling aan de Wageningen University & Research (WUR) heeft zij haar promotieonderzoek uitgevoerd bij Plantenvirologie en het toenmalige Plant Research International, gericht op resistentie tegen het rhizomanievirus in suikerbieten. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met zes Europese veredelingsbedrijven, die de resultaten uit het onderzoek direct gebruikten voor hun veredelingsprogramma. “Deze samenwerking maakte de relevantie van toegepast onderzoek voor mij duidelijk”, aldus Olga. “In die tijd was samenwerking met bedrijven nog uniek, omdat het meeste onderzoek volledig door de overheid werd gefinancierd.”
Ook in de jaren erna heeft zij in verschillende onderzoeksprojecten aan diverse gewassen samengewerkt met bedrijven. Sinds 2005, voornamelijk aan Allium, in projecten gericht op resistentieontwikkeling tegen ziekten en plagen in ui en prei, maar ook op het ontrafelen van genoomsequenties in samenwerking met bioinformatici. Voor het langjarige onderzoeksprogramma ‘Groene Veredeling,’ dat zij sinds 2010 samen met het Louis Bolk Instituut coördineert, heeft het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) vanaf de start aangegeven participatie met bedrijven essentieel te vinden vanwege het belang van implementatie van onderzoeksresultaten bij bedrijven. Deze succesvolle samenwerking resulteerde begin 2020 tot een verlenging van het onderzoeksprogramma met nog eens tien jaar.
Ze is vanaf 2022 coordinator geweest van het programma ‘Duurzame productie van gezond en veilig voedsel’, onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In dit programma heeft ze samengewerkt met zestien gamechanger-trekkers van verschillende Nederlandse universiteiten. In dit programma delen de onderzoekers met zeer verschillende achtergronden op het gebied van voedsel en voedselproductie hun kennis en ervaringen met elkaar. “Ik vond het inspirerend om te ervaren hoeveel we in samenwerking met anderen van elkaar kunnen leren, zeker in multidisciplinair onderzoek”.
Inspiratie vindt zij ook in de gouden driehoek van overheid, bedrijven en kennisinstellingen. “Ik kijk ernaar uit om vanuit TKI T&U te werken met vertrouwde partijen én om nieuwe partijen te leren kennen. Ik ben een maatschappelijk betrokken persoon, gedreven door de wens om via onderzoek een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame en gezonde wereld.”

Deel dit artikel: