NWO investeert 15 miljoen in ‘slimme veredeling’ van planten
NWO investeert de komende tien jaar 15 miljoen euro in een onderzoeksprogramma dat een revolutionair concept van ‘slimme plantenveredeling’ gaat ontwikkelen door verregaande integratie van plant- en datawetenschappen en AI. Dankzij dit KIC-langetermijnprogramma zullen plantenveredelaars in de toekomst meer weerbare (‘extra resilient’) gewassen kunnen ontwikkelen en bijdragen aan een meer duurzame landbouw.
Overal in de wereld groeit de behoefte aan landbouwgewassen die bestand zijn tegen effecten van klimaatverandering maar tegelijk ook minder afhankelijk van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Extra weerbare gewassen moeten op eigen kracht uiteenlopende en wisselende extreme omstandigheden, zoals droogte, hitte en ziekten, beter kunnen weerstaan. Bestaande plantenveredelingsmethoden kunnen een complexe eigenschap als ‘weerbaarheid’, waar veel genen tegelijk bij betrokken zijn, echter nog niet gericht en snel verbeteren.
Efficiënt verbeteren complexe planteigenschappen
Het door NWO gecofinancierde onderzoeksprogramma PlantXR vormt het wetenschappelijke fundament van CropXR, een nieuw, grotendeels virtueel Nederlands instituut. Met dit onderzoek ontwikkelt CropXR een revolutionair concept van ‘slimme plantenveredeling’ dat complexe eigenschappen zoals ‘weerbaarheid’ wél efficiënt kan verbeteren.
AI analyseert big data plantonderzoek
In het onderzoeksprogramma gaan universitaire wetenschappers uit diverse disciplines intensief samenwerken met onderzoekers van internationaal toonaangevende Nederlandse plantenveredelingsbedrijven en verwerkende industrieën. Samen gaan ze grote hoeveelheden meetgegevens (‘big data’) uit experimenteel plantenonderzoek met hulp van kunstmatige intelligentie analyseren en verwerken tot digitale modellen van gewassen, die effecten van complexe genetische veranderingen kunnen voorspellen. Veredelingsbedrijven kunnen deze nieuwe methode straks gebruiken om een breed spectrum aan extra-weerbare, meer duurzame plantenrassen te ontwikkelen.
Deel dit artikel: