Meetup Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen gaat online: 1e internationale live online event over plantenveredeling

woensdag, 22 april, 2020

Op 19 mei vindt het eerste internationale live online event plaats over plantenveredeling: Root Zone Breeding. Ga in gesprek met internationale sprekers, ontmoet collega’s uit het bedrijfsleven en de academische wereld en doe inspiratie op. En dat allemaal aan je eigen keukentafel onder het genot van een digitale lunch. 

Tijdens de Meetup Root Zone Breeding draait het om wat er onder de grond gebeurt. De veredeling richt zich meestal op het gewas dat je boven de grond ziet. Maar juist de delen van de plant onder de grond zijn essentieel voor de vitale processen van de plant, zoals de opname van voedingsstoffen en water en afweer tegen ziekteverwekkers in de bodem.
In de onderzoeksagenda Landbouw, Water, Voedsel van de Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Agri & Food en Water & Maritiem staat de circulaire landbouw centraal. Binnen de circulaire landbouw is het ontwikkelen van klimaatbestendige en veerkrachtige gewassen essentieel. Voor de veredeling is een beter begrip van de ondergrondse delen van het gewas een vereiste. Tijdens deze meetup praten we u bij over de laatste ontwikkelingen.

Plantenwortels
De keynote is van prof. Malcolm Bennett van de University of Nottingham. Hij is een autoriteit op het gebied van de (moleculaire) biologie van wortelontwikkeling. Hij vertelt u meer over het blootleggen van planten met behulp van wortelfenotypering. De tweede spreker is dr. Eric Visser van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is universitair hoofddocent Experimentele Plantenecologie en is geïntrigeerd door plantenwortels, met name het samenspel tussen een wortelstelsel en zijn omgeving en de plasticiteit waarmee plantenwortels kunnen reageren op veranderingen in de omgeving.

Digitaal netwerken
Naast deze twee lezingen kunt u op een nieuwe digitale manier netwerken met collega’s uit de wetenschap en het bedrijfsleven. Nu fysieke netwerkbijeenkomsten vanwege de Coronamaatregelen niet meer mogelijk zijn, heeft Topsector T&U een vernieuwend online platform gecreëerd waar spontane ontmoetingen tussen onderzoekers en bedrijven kunnen plaatsvinden. 

Aanmelden
Het event is van 12.00 tot 15.30 uur en wordt georganiseerd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in het kader van het programma IMPACT 2025. Het event staat onder leiding van dagvoorzitter Gerrit Heijkoop en de voertaal is Engels. Bent u actief in de plantenveredeling en/of geïnteresseerd in de ondergrondse delen van de plant? Meld u zich dan nu aan via deze link.

Over IMPACT 2025
Via het programma IMPACT 2025 wil Topsector T&U ideeën ophalen en nieuwe partijen betrekken om het (bestaande) onderzoek te vertalen naar concrete toepassingen in de praktijk (valorisatie). Hiervoor organiseert de topsector tal van activiteiten in 2020.