Living Lab verbindt sectoren met reststromen

In het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk worden, op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), bewerkingen en experimenten met biomassa gedaan. Het lab werd donderdag 23 september officieel geopend door Adri Bom-Lemstra (voorzitter SIGN) en Matthijs Dijkshoorn (commercieel directeur Dijkshoorn Recycling). Bom-Lemstra: “Waar verschillende sectoren bij elkaar komen, ontstaan de mooiste innovaties.”

SIGN werkt samen met Dijkshoorn Recycling aan hoogwaardigere toepassingen van reststromen uit de tuinbouw. Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen willen laten onderzoeken, kunnen in het lab op schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Hiervoor zijn vouchers beschikbaar waarmee 50% van de kosten worden gedekt. Op deze locatie wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en desgewenst nagedroogd. In het Living Lab is een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal (200 liter) is het mogelijk om mycelium van reststromen te produceren.

Ervaringen in het lab

Voor de openingshandling, waarbij ruim zestig bezoekers aanwezig waren, toonde Rob van Hove (Dior Bouw) een bouwsysteem dat voor 75% uit tuinbouwreststromen bestaat. De gebruikte paprikastengels zijn bij Dijkshoorn Recycling gedroogd en gemalen. Jan Willem van de Groep (kwartiermaker van de Buyer group biobased bouwmaterialen) liet de vele voordelen van biobased bouwmaterialen zien. Charl Goossens van laurierkwekerij GOVA deelde afsluitend zijn ervaringen met hoogwaardige extracten, zoals laurierextract voor drop.

SIGN werkt zelf in het Living Lab met jonge vormgevers, studenten van de Universiteit Utrecht, InHolland, Avans en de Technische Hogeschool Delft aan nieuwe toepassingen, die volgend jaar op de Floriade te zien zijn. Het gaat om gekweekte vliegtuigstoelen van mycelium (in samenwerking met Airbus, Wilkhahn), fraaie geluidswerende wandsystemen, biobased drijflichamen met waterzuiverende planten en plafonds met ‘vegan mushroom leather’.

Het Living Lab is een onderdeel van het SIGN-programma Circulaire Tuinbouw, dat met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot stand is gekomen. SIGN is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt voor het Living Lab in deze regio samen met Greenport West-Holland.