Landbouwminister Adema op bezoek bij tulpenbroeierij Rainbow Colors

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op maandag 13 maart een bezoek gebracht aan tulpenbroeierij Rainbow Colors BV in Andijk. Tijdens dit bezoek, georganiseerd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de brancheorganisatie KAVB, maakte de minister kennis met de innovatieve kracht van bollensector.

Rainbow Colors is een modern bedrijf dat dat tulpen teelt, broeit en veredelt en verkoopt. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om automatisering. Eigenaar Bas Carsten liet minister Adema kennis maken met de nieuwste automatiseringstechnieken voor onder andere het poten van bloembollen en het mechanisch bestrijden van onkruid. Het bedrijf zet daarnaast volop in op groene gewasbeschermingsmiddelen en wekt zijn eigen energie op via zonnepanelen. Daarnaast wil Carsten in de toekomst ook zelf groene waterstof gaan opwekken en gebruiken. “We gaan in een Fieldlab onderzoeken hoe we dit het beste kunnen inzetten op ons bedrijf.”

Nederland is de grootste producent en exporteur van bloembollen: zo’n tachtig procent van alle bloembollen die in de wereld worden verhandeld, komen uit Nederland. De 1600 Nederlandse bedrijven telen met elkaar op zo’n 27.000 ha bloembollen. De grootste gewassen zijn tulp en lelie, gevolgd door narcissen, hyacinten en gladiolen. Jaap Bond, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en voorzitter van de KAVB. “De bollensector is een belangrijke economische sector voor Nederland waar volop geïnvesteerd wordt in kennis en innovatie. Rainbow Colors is een zeer innovatief bedrijf dat voorop loopt in duurzame ontwikkeling. Deze ondernemer investeert volop in zijn bedrijf om het verder te verduurzamen.”

Minister Adema was onder de indruk van het krachtige innovatieve bedrijf van Bas Carsten. “Een echte voorloper met sterke ontwikkelprincipes waarbij de schaal geen doel op zich is. Rainbow Colors neemt verantwoordelijkheid zowel in de energietransitie als bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij laat zien dat de tulp gewoon een mooi Nederlands product is.”