Genomineerden Topsector T&U Innovation Prize 2022 bekend

De genomineerden voor de 4e editie van de Topsector T&U Innovation Prize zijn bekend gemaakt. De jury heeft uit de inzendingen de volgende tien genomineerden geselecteerd:

• Vertigo Systems
• Organifarms
• CSR-Focus
• Planthunters
• Infitiv
• OPTIMIZ
• Odd.Bot
• Farmertronics Engineering BV
• AgriData Innovations
• Hudson River Biotechnology

Deze tien genomineerden hebben volgens de jury allemaal een innovatie voorgedragen die aantoonbaar kan bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen (value chain). Denk hierbij aan het verlagen van de kosten in de keten door minder gebruik te maken van essentiële grondstoffen zoals water en energie, het sluiten van de keten door het verwaarden van de reststromen of het verbeteren van behoud van kwaliteit in de waardeketen om zo voedselverspilling te verminderen.

Volgens juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen was het voor de jury niet eenvoudig om tot een tot een top tien te komen: “Het thema van deze editie was ‘Improving the value chain in horticulture. We zien dat een dergelijk thema met minder focus op techologie voor de kas etc. leidt tot minder inzenders. Dit bevestigt het beeld dat er minder aandacht is voor ketenbrede (systeem)innovaties. Het niveau van inzendingen is ook dit jaar weer enorm hoog. We zien een breed scala aan problemen die door de (inter)nationale deelnemers efficiënt worden aangepakt. ”

Finale HeroFestival

De finale vindt plaats op 23 juni tijdens het HeroFestival, seeded by HortiHeroes. Daar presenteren de tien genomineerden in een besloten sessie hun innovatie aan de jury en zal de jury een winnaar kiezen die bekend wordt gemaakt tijdens het HeroFestival. Het winnende team ontvangt een kennisvoucher ter waarde van €25.000,- om samen met Wageningen University & Research de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Daarnaast krijgt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur t.w.v. €2.500 euro). StartLife stelt het winnende team een wildcard beschikbaar voor hun acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.

Stemmen

Maar ook het publiek kan zijn stem laten horen. Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt: vanaf woensdag 25 mei kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriet! Bekijk de top tien en breng uw stem uit op www.IMPACT2025.nl. De publieksprijs bestaat uit €1.500 en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma met toegang tot netwerk, kennis en exposure en faciliteiten via HortiHeroes en World Horti Center. Beide winnaars krijgen media-exposure via KAS Magazine ter waarde van €1.500,-.