Doe mee met de Topsector T&U Innovation Prize

Ben jij een innovatieve startup of scale-up? Een toekomstmaker die met een veelbelovende innovatie kan bijdragen aan een duurzame tuinbouw keten? Dan ben jij de ideale kandidaat voor de Topsector T&U Innovation Prize 2022. In deze 4e editie staat het optimaliseren van de waardeketen (value chain) centraal: van nieuwe tuinbouwproducten die leiden tot hogere toegevoegde waarde en korte ketenconcepten tot aan het sluiten van de keten door de reststromen te verwaarden. Aanmelden kan t/m zondag 1 mei 2022.

De Nederlandse tuinbouw heeft een aantal uitdagingen voor de toekomst als het gaat om innovatie voor de teelt. Maar voor de totale waardeketen zijn die er zeker ook!

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) nodigt startups en scale-ups uit die werken aan een product dat en/of service die bijdraagt aan het optimaliseren van de waardeketen. Denk hierbij aan het verlagen van de kosten in de keten door bijvoorbeeld minder gebruik te maken van essentiële grondstoffen zoals water en energie, het sluiten van de keten door het verwaarden van de reststromen of het verbeteren van behoud van kwaliteit in de waardeketen om zo voedselverspilling te verminderen.

Bij al deze onderwerpen spelen sleuteltechnologieën zoals ICT, kunstmatige intelligentie en robotisering een belangrijke rol. Deze technologieën helpen de tuinbouwsector nu en in de toekomst op allerlei fronten vooruit: wetenschappelijk, economisch en maatschappelijk.

Cross-over

Voor de tuinbouw kunnen de baanbrekende innovaties juist ook uit andere sectoren komen zoals hightech, water, agrifood, logistiek, energie, retail, chemie en de creatieve industrie. Topsector T&U nodigt dan ook de nadrukkelijk inzenders uit die een product of service ontwikkelen met een team dat in het hart ‘cross-over’ is: verschillende disciplines/mensen/achtergronden die samen aan de basis van de oplossing staan. De Innovation Prize is voor startups en scale-ups die innovatieve technologieën integreren in een product of service en tegelijkertijd bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen.

Prijs

Het winnende team ontvangt een kennisvoucher ter waarde van €25.000,- om samen met Wageningen University & Research de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Daarnaast krijgt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur t.w.v. € 2.500 euro). StartLife stelt het winnende team een wildcard beschikbaar voor hun acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.

Naast de juryprijs zal er ook een publieksprijs uitgereikt worden, welke bestaat uit € 1.500 en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma met toegang tot netwerk, kennis en exposure en faciliteiten via HortiHeroes en World Horti Center. Beide winnaars krijgen media-exposure via KAS Magazine ter waarde van € 1500,-.

Coaching & training

Onder de inzenders maken tien deelnemers kans op een market readiness training van World Startup. Hierbij werken ze aan hun businessmodel, strategie, marketing en sales en uiteraard krijgen ze begeleiding bij de voorbereiding van hun pitch voor de jury. Daarnaast krijgen de inzenders de mogelijkheid via het programma Academic Consultancy Training van Wageningen University & Research projectondersteuning van studenten te krijgen.

Aanmelden

De deadline voor het aanmelden is zondag 1 mei 2022 – 17.00 uur via het aanmeldformulier op www.IMPACT2025.nl. Een deskundige jury van ondernemers en onderzoekers beoordeelt de inzendingen en maakt een top tien van deelnemers die hun idee voor de jury mogen pitchen.

Prijsuitreiking op 23 juni

De uitreiking van de Innovation Prize vindt plaats tijdens het HeroFestival op maandag 23 juni bij H20 Esports Campus in Purmerend. De tien genomineerden pitchen hier hun innovatie voor een deskundige jury. De finalisten worden tijdens het festival actief verbonden aan ondernemers en innovatie managers van gevestigde bedrijven in de Food & Flower industrie om samen versneld impact te maken in de keten.

Over IMPACT2025

Via het programma IMPACT 2025 organiseert Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een reeks aan activiteiten om ideeën op te halen en nieuwe partijen betrekken om (bestaand) onderzoek te vertalen naar concrete toepassingen in de praktijk. Eerdere winnaars van de Topsector T&U Innovation Prijs zijn: InsectSense (2021), Sigrow (2020) en Physee (2019).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Topsector T&U Innovation Prize op www.IMPACT2025.nl. Neem voor meer informatie contact op met Michiel Roelse, operationeel directeur van TKI T&U, via m.roelse@tkitu.nl of +31 6 51407623.