CRISPR: Kansen voor MKB

Er is een revolutie aan de gang in de plantenveredeling. Sinds wetenschappers, nu ruim 10 jaar geleden, ontdekten hoe ze een ‘moleculair schaartje’ en ander gereedschap uit bepaalde bacteriën konden gebruiken om genetisch materiaal aan te passen, lijken de mogelijkheden eindeloos. Bananen en appels die niet bruin verkleuren, groenten met verhoogde gehalten aan vitaminen en andere gezonde inhoudsstoffen, gewassen die niet meer vatbaar zijn voor bepaalde plantenziekten – dit is nog maar een kleine greep uit de toepassingen die sindsdien ontwikkeld zijn.

Op dit moment vallen gewassen die met nieuwe veredelingstechnologie zijn ontwikkeld, waaronder CRISPR-technologie, in de EU nog onder de strenge GGO-regelgeving. Wel is de Europese Commissie een jaar geleden met een voorstel gekomen om het toelatingsregime te vereenvoudigen, en heeft het Europees Parlement heeft hier eerder dit jaar onder voorwaarden mee ingestemd. Maar voorlopig worden plantenrassen die met CRISPR-technologie zijn ontwikkeld als vergunningsplichtige GGO’s gezien.

Wat kun je nu als bedrijf met deze technologie? Welke toepassingen zijn onder de huidige wetgeving al mogelijk? Hoe kun je voorsorteren op de verwachte versoepeling in de wetgeving? Over deze vragen organiseert Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, in samenwerking met Plantum, een synergie meetup.

De meetup vindt plaats op woensdag 18 september van 13:00-16:30 uur in het Agri & Food Plaza in Den Bosch. Meer informatie en aanmelden.