Nieuw onderzoek naar ‘systeemsprong’ voor duurzame, rendabele glastuinbouw

De glastuinbouw werkt hard aan de transitie naar een duurzame en economisch rendabele sector. Er zijn talloze initiatieven om chemievrij te werken of minder grondstoffen te gebruiken en er zijn stapsgewijs al veel verbeteringen doorgevoerd. Zijn die initiatieven voldoende om de glastuinbouw écht te transformeren? Wageningen University & Research BU Glastuinbouw heeft onderzocht hoe een echte ‘systeemsprong’ eruit zou kunnen zien.

Via groepsinterviews zijn de cruciale uitdagingen en behoeftes op demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek vlak gedefinieerd. Dit resulteerde in drie concrete toekomstscenario’s met een 25-jarige horizon: “Technologische efficiëntie”, “Verbinding met Voedsel” en “Zelfvoorzienend & Zeker”, die elkaar onderling versterken. Twee workshoprondes hebben deze scenario’s verder verfijnd en concrete indicatoren en kennisvragen opgeleverd.

De uitkomsten wijzen op vier essentiële kernthema’s:

  1. van innovatie naar operatie,
  2. perceptie verbeteren door transparantie,
  3. waarborging van economische haalbaarheid, en
  4. creatie van faciliterende randvoorwaarden.

Transdisciplinaire teams die deze thema’s programmatisch aanpakken, zijn cruciaal voor een succesvolle systeemsprong naar duurzame voedselproductie in de kas. Onderzoeker Evelien van Tongerlo: “Er is een integrale benadering nodig om deze complexe duurzaamheidstransitie met ecologische, sociale én economische aspecten aan te pakken”

Download het rapport ‘Systeemsprong duurzame productiesystemen voor teelt van voedselgewassen in de kas’ (pdf) 

Het project ‘Systeemsprong duurzame glastuinbouw’ is gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.