Nederlandse plantaardige sector staat klaar om een actieve bijdrage te leveren aan de Europese voedselstrategie

Vandaag ging de 89e editie van de Grüne Woche van start in Berlijn. Deze prominente consumentenbeurs vormt een unieke gelegenheid voor de Nederlandse groente- en fruitsector om de banden met Duitsland – een van de belangrijkste afzetmarkten – verder te versterken. De beurs, met ruim 300.000 bezoekers, biedt directe interactie met Duitse consumenten en toont innovaties en duurzame oplossingen voor het gezondste voedsel met de laagste milieu footprint. De beurs biedt een essentieel platform aan het Nederlandse complex van teelt en handel.

Het openingsweekend van de Grüne Woche is een vast en belangrijk onderdeel op de internationale politieke agenda. Dit jaar bood het wederom een waardevolle kans voor vertegenwoordigers van zaadveredeling, (biologische) gewasbescherming, teelt en handel om in gesprek te gaan met beleidsmakers uit binnen- en buitenland. Zo bezocht onder andere staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de Nederlandse stand.

“Wij staan klaar om met het ministerie samen te werken aan de Europese voedselstrategie die in 2025 wordt ontwikkeld. Nederland kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren”, stellen de vertegenwoordigers van de sector tijdens dit bezoek. “Nederland heeft een leidende rol in de Europese voedselvoorziening en wereldwijde afzet van bloemen en planten. Door innovatie en samenwerking versterken we onze positie en bouwen we aan een veerkrachtige toekomst.”

Innovatie en duurzaamheid stonden centraal in de gesprekken, waarbij technologieën zoals kunstmatige intelligentie, veredelingstechnieken en de ontwikkeling van biologische gewasbescherming aandacht kregen. Deze innovaties vormen de basis voor een toekomstbestendige landbouw die inspeelt op de groeiende vraag naar duurzaam en gezond voedsel, zowel in Nederland als Duitsland als daarbuiten.