Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en GroenteFruit Huis organiseren challenge rondom gewasbeschermingsmiddelen

donderdag, 8 maart, 2018

De Nederlandse tuinbouw behoort internationaal tot de wereldtop. Tegelijkertijd staan we voor werelduitdagingen. Het eten van morgen moet niet alleen duurzaam en lekker zijn, de consument wil vooral voedzame, veilige en gezonde voeding.

Om aan de wereldwijde behoeften van de consument te voldoen, is de uitdaging voor de sector om hoge kwaliteit voedsel produceren met zo min mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Maar hoe definieer en meet je het milieueffect van gewasbeschermingsmiddelen, om zo de duurzame voedselvoorziening van producent naar consument te waarborgen?

Met deze vraag dagen Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) en het GroentenFruit Huis studenten uit in een challenge. Studententeams kunnen zich tot 21 maart 2018 aanmelden bij Michiel Roelse van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

De studenten gaan in teams aan de slag met vragen als: wat is de beste methode om milieustress te bepalen en te meten? Het huidige meetsysteem is zo’n 25 jaar oud, het is tijd voor een nieuw systeem. Maar hoe kan de sector dit met alle stakeholders, van producent tot consument, het beste aanpakken?

Op 27 maart gaan de drie teams met de meest aansprekende concepten aan de slag met hun idee en worden ze worden ze klaargestoomd om het eigen concept op 3 april tijdens de netwerkwerkdag van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen te presenteren. Daar wordt ook de winnaar bekend gemaakt.