Phytotec: ontwikkeling effectieve en duurzame technieken plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens

PROJECTINFORMATIE
Projectnummer: 1509-094
Koepel: Fytosanitair Robuuste Ketens
Looptijd: 2016 - 2019
Budget publiek: € 1.720.000
Budget privaat: € 760.000
Projectleider: Herman Helsen / herman.helsen@wur.nl
Kennisinstelling: Wageningen UR PPO-AGV

SAMENVATTING
Nederland is in de import en export van tuinbouwproducten een zeer grote speler. Alleen al bij de im- en export van verse groenten en fruit is een bedrag van 10 miljard euro gemoeid. Bij het aantreffen van ongewenste besmettingen in handelspartijen, vooral van insecten en mijten, worden deze partijen vastgelegd en na identificatie van de aantaster in een aantal gevallen vernietigd. Voorts kan dit leiden tot verstoringen en zelfs tot het afsluiten van het betreffende handelskanaal. Door het toepassen van een alternatieve ontsmettingsmethode wordt de directe en indirecte schade sterk beperkt.
Doelstelling van dit project is het ontwikkelen van alternatieve, effectieve en duurzame, ontsmettingstechnieken voor het plaagvrij maken van tuinbouwproducten en de daarbij behorende toepassingsmethodiek voor verschillende groepen tuinbouwproducten met focus op behandeling bij import/export in relatie tot quarantaine organismen en export belemmerende organismen. Deze ontsmettingstechnieken zullen met hoge effectiviteit, zonder residu en emissie, zonder (of met verkort) toelatingsproces, en tegen lage kosten in handelsketens kunnen worden toegepast en internationaal worden geaccepteerd.

VOORTGANG 2016
Bekijk hier de voortgangsrapportage 2016 van Phytotec: ontwikkeling effectieve en duurzame technieken plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens.

VOORTGANG 2017
Bekijk hier de voortgangsrapportage 2017 van Phytotec: ontwikkeling effectieve en duurzame technieken plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens.

VOORTGANG 2018
Bekijk hier de voortgangsrapportage 2018 van Phytotec: ontwikkeling effectieve en duurzame technieken plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens.

VOORTGANG 2019
Bekijk hier de voortgangsrapportage 2019 van Phytotec: ontwikkeling effectieve en duurzame technieken plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens.