Netwerkdag TKI TU: van onderzoek en innovatie naar Bloemenstorm en LED

dinsdag, 3 april, 2018

Op 3 april was het jaarlijkse TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen netwerkevent in Nieuwegein. Ruim 300 bezoekers volgden het plenaire programma met sprekers als Ernst van den Ende van Wageningen University & Research en CEO Martin van Gogh van Hoogendoorn Growth Management. Ook Let it Grow, een innovatieplatform binnen de bloemen- en plantensector dat ontwikkeld is vanuit Royal FloraHolland, kwam aan bod met twee aansprekende start-ups die uit het programma zijn voortgekomen: Bloemenstorm en ThreeCo. 

Vier jonge onderzoekers mochten vervolgens hun onderzoek pitchen voor de 300 aanwezigen. Rachel Schipper van Wageningen University & Research won de pitch met haar onderzoek 'LED intracanopy lightning strategies in greenhouses: scenario optimazation with 3D simulation'. 

Tijdens het plenaire gedeelte zijn ook de resultaten van de company challenge gepresenteerd: studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Universiteit Leiden en TU Delft waren met elkaar aan de slag gegaan met de vraag: hoe definieer en meet je het milieueffect van gewasbeschermingsmiddelen om zo de duurzame voedselvoorziening van producent naar consument te waarborgen?
Het antwoord van de studenten was duidelijk: de beschikbare objectieve informatie is onduidelijk en moeilijk te vinden. Je moet het juiste verhaal aan de consument vertellen: ze moeten begrijpen waarom gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn en er moet een reëel beeld van het de impact van gewasbeschermingsmiddelen – en eventuele alternatieven - op de omgeving geschetst worden. 

Voor en na de lunch waren er inhoudelijke parallelsessies met korte presentaties van de innovatieprogramma's van T&U. Majolein Sonnema, Directeur-Generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sloot de middag af. 

Heeft u interesse in een van de presentaties die tijdens de TKI TU netwerkevent zijn gehouden, neem dan contact op met Michiel Roelse via m.roelse@tkitu.nl of telefoonnummer 079-368 1150.