Challenge van Topsector T&U: ‘Verhoog met techniek de voedselproductie in de kas’

woensdag, 21 augustus, 2019

De wereldbevolking neemt in rap tempo toe en daarmee ook de vraag naar voldoende en gezond voedsel. Hoe zorg je voor een nog efficiëntere voedselproductie in de kas om aan deze groeiende vraag naar voedsel te voldoen?

Met deze vraag daagt Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) startups en scale-ups in heel Nederland uit in de challengeTopsector T&U Innovation Prize: ontwikkel een technische innovatie die ervoor zorgt dat de voedselproductie in de kas toeneemt met de laagste input aan bijvoorbeeld water en energie.

De rol van de Nederlandse tuinbouw in de voedselvoorziening van de toekomst is groot. De laatste jaren zijn er enorme stappen gezet in de ontwikkeling van efficiënte en duurzame tuinbouw: met sensoren en data-analyse kan de sector gewassen zo optimaal en efficiënt mogelijk laten groeien, algoritmes helpen kassen te bouwen die perfect zijn aangepast aan lokale omstandigheden, en dankzij nieuwe technologieën om planten te fenotyperen begrijpen we het functioneren van de plant in relatie tot zijn genetische eigenschappen nog beter.

Voorop lopen
Michiel Roelse is operationeel directeur van TKI TU. ‘Wil de Nederlandse tuinbouw internationaal voorop blijven lopen, dan zullen we moeten blijven innoveren. Met deze challenge proberen we als topsector nieuwe en innovatieve bedrijven – en daarmee nieuwe inzichten, concepten en technologieën - een plaats te geven in de sector. De challenge is bovendien een prima manier om nieuw en bestaand bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen.’

Aanmelden
Startups en scale-ups kunnen zich tot 15 september aanmelden. Een deskundige jury buigt zich over de inzendingen en maakt een selectie van de startups en scale-ups die hun idee voor de jury mogen pitchen. De winnaar wordt in november 2019 bekend gemaakt.

OnderzoeksbudgetHet winnende team ontvangt een onderzoeksbudget bij Wageningen University & Research ter waarde van € 25.000 om de innovatie ook echt te gaan realiseren. Daarnaast krijgt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur ter waarde van € 2.500 euro). Als extra prijs biedt StartLife, een toonaangevende start-up incubator op het gebied van food en agtech, een wildcard aan voor het StartLife Accelerate Program van februari 2020.

Meer informatie
Lees meer over de challenge Topsector T&U Innovation Prize (Engels).
Download het aanmeldformulier en stuur deze voor 15 september 2019 ingevuld op naar: info@tkitu.nl.